Betonul este materialul cel mai des utilizat atunci cand vine vorba de constructia unei piscine. O piscina din beton este proiectata sa preia incarcarea completa cu apa, avand capacitatea de a rezista la sarcini mari de presiune. O piscina din beton poate fi construita din isoblock, boltari din beton pentru fundatie sau beton armat.
Sarcinile semnificative pe structura piscinei din beton sunt greutatea pamantului din afara piscinei si greutatea apei retinute de piscina. Avantajul piscinelor din beton este la golirea apei din piscina, atunci cand presiunea exterioara si cea interioara nu se mai anuleaza si sunt sarcini mari asupra structurii.
Acest articol explica procedura pas cu pas pentru construirea unei piscine, tinand seama de cerintele esentiale in constructia piscinei. Recomandarile standard variaza de la o regiune la alta, dar in general respecta acelasi principiu si cerinte de siguranta.
Procedura de construire a unei piscine
Dupa cum s-a mentionat anterior, proiectarea peretilor laterali ai piscinei se realizeaza pe baza reglementarilor aprobate . Odata ce proiectarea bazinului este fixa, se incepe faza de constructie. Constructia unei piscine presupune urmatorii pasi:
Pasul 1: Selectarea locatiei si a designului
Proiectarea piscinei este primul pas pentru construirea piscinei. Alegeti un design potrivit pentru terenul detinut sau alegeti o zona de teren pentru a se potrivi cu un proiect deja planificat. Proiectarea piscinei implica in principal forma, adancimea, zona piscinei, amplasarea camerei tehnice si dimensiunea totala.
Locatia selectata pentru piscina trebuie sa fie ideala pentru a facilita intretinerea periodica. Se recomanda alegerea unui teren plat, care poate ajuta la reducerea costurilor mari pentru excavare si procesul de umplere. Este indicata evitarea plasarii piscinei in zone in care sunt plantati copaci,evitand astfel caderea frunzelor in piscina. Se recomanda amplasarea piscine astfel incat cea mai mare perioada a timpului sa se afle sub razele soarelui in special in zonele de munte unde temperatura in sezonul de vara nu este foarte ridicata
Dupa ce alegem locatia piscinei este recomandat sa fie efectuat un studiu geotehnic pentru a putea afla informatii referitoare la capacitatea solului de a sustine constructia, adancimea maxima de inghet, permeabilitatea solului precum si adancimea panzei freatice si stabilitatea solului.
Pasul 2: Excavarea Pamantului
Odata ce proiectul si locatia pentru construirea piscinei sunt fixate, urmatoarea procedura este sa excavam zona pentru a ne pregati pentru constructia propriu-zisa. Construirea piscinei se desfasoara prin urmatorii pasi:
- Marcati perimetrul piscinei. Acest lucru se poate face prin mai multe metode, prin praf de marcaj sau prin tarusi pentru a delimita cu exactitate zona ce urmeaza a fi excavata.
- Folositi un buldoexcavator (sau orice echipament de indepartare a pamantului) pentru a indeparta pamantul din perimetru. Asigurati-va intotdeauna ca prin zona desemnata construirii piscinei nu trec cabluri electrice, tevi de alimentare cu apa sau tevi de canalizare si nici in zona prea apropiata piscinei.
- Sapati zona, luand in considerare spatiul destinat construirii piscinei. Dimensiunea decuparii solului este urmata cu precizie, conform planului de proiectare. De regula, suprafata excavata este cu 1m mai mare decat suprafata dorita a piscinei.
Pasul 3: Construirea bazei piscinei
Constructia bazei piscinei este una dintre etapele esentiale care influenteaza durata de viata a piscinei. Sapatura este efectuata astfel incat baza sa devina plana si uniforma. Daca locul in care se construieste piscina are sol slab, atunci acesta trebuie umplut si compactat cu sol ferm.
Compactarea poate fi realizata folosind sol natural sau pietris. Dupa umplerea adecvata a materialelor, baza trebuie compactata in raport cu terenul. Faceti compactarea utilizand o rola sau un echipament special pentru a compacta zona cat mai bine.
Odata ce baza piscinei este compactata corect, turnati un strat de beton pe fund, armat prin plasa sudata, lasand a face legaturile pentru zidirea peretilor. Grosimea stratului de beton este in general de minim 20 cm.
Asigurati-va ca betonul turnat la baza piscinei are o panta spre sifonul de scurgere pentru ca evacuarea apei din piscina sa fie completa. In cazul in care panta nu este data corespunzator nu va fi posibila evacuarea apei din piscina in proportie de 100%. Panta selectata trebuie sa fie creata astfel incat sa nu afecteze echilibrul inotatorilor.
Pasul 4: Zidirea piscinei
Odata ce excavarea peretilor piscinei si pregatirea bazei sunt terminate, urmatorul pas este zidirea peretilor cu isoblock sau boltari , si armarea lor cu fier beton. Zidirea peretilor piscinei se face treptat si se toarna beton in interiorul isoblock-ului sau al boltarului. D easemenea peretii pot fi turnati direct cu beton+armatura.
Dupa ridicarea peretilor piscinei urmeaza turnarea centurii armata cu fier beton pentru a face legatura intre zidurile ridicate.
De preferat, centura se toarna la minim 18 ore de la ridicarea zidurilor.
Pasul 5: Camera tehnica si sistemul de filtrare al piscinei
Sistemul de filtrare, sistemul de dozare solutii sau dupa caz sistemul de electroliza sunt aranjate si montate in camera tehnica a piscinei. Camera tehnica trebuie sa aibe o marime corespunzatoare pentru buna functionare si manipulare a echipamentelor.
Se recomanda ca sistemul de filtrare sa fie conectat la o sursa permanenta de apa pentru a alimenta piscina. De asemenea este necesar ca sistemul de filtrare sa aibe un traseu de evacuare a apei din piscina.
Pasul 6: Hidroizolarea piscinei
Cel mai uzual mod de impermeabilizare este folosirea membranei de hidroizolatie. Selectarea metodei de impermeabilizare se efectueaza pe baza nivelului de panza freatica a zonei si a conditiilor de umiditate ale solurilor.
Pasul 7: Placarea piscinei
Placarea piscinei poate fi realizata prin placare cu mozaic sau liner.
In cazul placarii cu mozaic se recomanda folosirea materialelor de calitate superioara, atat a mozaicului cat si a adezivului si chitul de rost. In caz contrar, exista risc ridicat de cadere in timp a placutelor de mozaic (in special dupa sezonul rece).
In cazul piscinelor placate cu liner, se recomanda ca acesta sa fie de minim 1,5 mm pentru a rezista la posibile impungeri sau taieri. De asemenea se recomanda ca linerul sa fie cu protectie impotriva decolorarii.
Pasul 9: Umplerea piscinei si punerea in functiune
La finalizarea lucrarilor, piscina se va umple cu apa, de preferat testata si tratata in prealabil. Se va porni sistemul de filtrare si se va efectua tratamentul de deschidere.